dinsdag 4 september 2012

Workshop Goshindo

Workshop “Goshindo – De weg der verdediging” door Danny Daem (met Pascale Laffutte)

Category : Programma
 
 
In deze workshop tonen en leren Pascale Laffutte en haar senseï Danny Daem ons wat Goshindo is. Het Goshindo is de hedendaagse Japanse verdedigingskunst. Het omschrijft een natuurlijke harmonie tussen zowel lichaam en geest, waarin zelfdiscipline, innerlijke rust en wederzijds respekt een onderlinge basis vormen onder de beoefenaars.
Om de ontwikkeling van de gevechtskunsten in het Verre Oosten te kunnen begrijpen is het nodig om het Japanse volk en zijn geest te bestuderen, en zijn sterke verbondenheid met de natuur. Bij de vorming van het Japanse karakter speelden het Boedhisme en het Shintoïsme een voorname rol. Het Shintoïsme legt de nadruk op beheersing, bezinning en het losmaken van het aardse. Hierin worden verschillende natuurelementen als goden vereerd. Grote werklust, vindingrijkheid en plichtsbesef vormen hierbij de drie grote sleutelwoorden.
Bushido, of de geschreven wet van de samoeraiklasse, vormt de dag van vandaag nog steeds de grondslag van de levenshouding van de Japanner. De samoerai was voortdurend paraat om dit aardse bestaan te verlaten. Het Boedhisme paste uitstekend in de levensbeschouwing van de samoerai. Zen, voortgekomen uit het Boedhisme, werd voor de samoerai de perfectie voor levenskunst. Zen leert de beheersing van lichamelijke functies, het vermogen om de kleinste dingen in de geest en in de natuur te onderscheiden en er bewust van te genieten en de geestelijke emoties worden gekanaliseerd. Mindfulness avant la lettre dus.
Goshindo is niet gebaseerd op mystieke geheimen, iedereen kan het aanleren, het gaat hem in de eerste plaats om het geloof in eigen kunnen, de wil om door te zetten, het eigen zelfvertrouwen, het ontspannen van lichaam en geest.
De bedoeling van de workshop is de mensen niet enkel kennis te laten maken met het fysieke maar ook met het mentale van deze kunst. Daarnaast zit in de workshop een demo, krijg je uitleg over de ontwikkeling van Reishiki of de gedragsregels ten tijde van de samoerai en de taktische verborgenheid van deze regels waar in de feodale tijd je
leven kon van afhangen. Verder verklaart Senseï Danny Daem zijn persoonlijke ervaringen die hij onderging in Japan, ondervindingen die historisch gezien nog altijd dezelfde fundamenten omvatten in het huidige moderne Japan.
 
Praktische info:
  • Zaterdag 8 september 2012 van 16u45 tot 18u45
  • Losse kledij wordt aangeraden
  • Geen voorafgaande kennis nodig
  • Taal van de workshop: Nederlands