zondag 23 december 2007

Fudoshin - Harmonie tussen lichaam en geest



Inademen symboliseert zachtheid, uitademen weerspiegelt hardheid.

Het lichaam kan niet zonder geest, men kan het pad aanwijzen maar men dient het voor zichzelf individueel te ontdekken. “Yin” en “yang” in hun volmaakte evenwicht.
Dit lichaam komt in harmonie met de geest, er is een evenwicht ontstaan tussen deze beide waardoor een onafscheidelijk geheel tot stand komt.

De menselijke geest streeft naar een harmonisch geheel, deze is echter overgeleverd aan de afhankelijkheid van zijn eigen emoties en gevoelens.
In plaats van aan deze overlevering toe te geven beslissen we in dit stadium om zelf het initiatief aan zich toe te kennen, het is nodig zichzelf te vervolmaken op zoek naar innerlijke harmonie.
De afleidende gedachtengang van emoties raakt onder controle en vraagt zowel een grote fysieke als mentale uithouding.

In dit “harmonisch evenwicht” worden meerdere technieken toegepast in een vorm die de energie van uke volgt, het is deze vloeibaarheid als water die dit harmonisch evenwicht tussen lichaam en geest traint in de praktijk.
Een aanwezigheid en een verhoogde vorm van alertheid op zowel fysiek als mentaal vlak tussen “tori” en “uke” is hierin een vaste en onmisbare vereiste.

Het lichamelijke evenwicht is gevestigd in het centrum, het werkt via het principe van tegengestelden, agonist – antagonist, “yin”-“yang”.
De weg die men hierin dient te volgen om dit centrum te bereiken, is gebaseerd op geestelijke zuiverheid. Krijgskunstbeoefenaars dienen deze zuiverheid van geest individueel na te streven en alle negatieve en overdreven gevoelens te negeren en niet toe te laten.
Tan NĂ©