woensdag 5 december 2007

Haragei - beheersing van de innerlijke kracht

Houtsnede van de japanse kunstenaar Hokusai

De pure fysieke kracht blijft nu zoveel mogelijk gespaard, deze gevolgtrekking heeft men in dit stadium kunnen ervaren.
Toch is men niet tevreden en wil men technieken doorzetten door gebruik te maken van doelgerichte spierkracht, en dit om toch maar een resultaat te bekomen.

De gebrekkige uitvoering hiervan komt alleen over in een sfeer van negativisme, de gebreken worden terug gereflekteerd naar de leraar toe.
Men neemt een houding van wantrouwen en ongeloof aan.

De Haragei “kontrole van de innerlijke kracht” is echter geen magie, maar berust bij de positieve ingesteldheid van de beoefenaar zelf.

Verder opbouwend uit ki no nagare “zee van energie, stroom van kracht,” waar we opteerden voor de juiste Tai sabaki verplaatsing, Shisei lichaamshouding en Waza technische uitvoering, moeten we de ontspannen toch alerte uitvoering aanvoelen.

Via een cirkelvormige invalshoek van geven en nemen zal men alle energie door de Ibuke innerlijke buikademhaling naar “Hara” toe laten doordringen.

Voeg al deze belangrijke bouwstenen bij elkaar en men zal het gegeven van de Haragei innerlijke kracht beginnen te begrijpen, het polijsten, de verfijning en het ervaren ervan zullen echter nog een leven lang duren.



Tan NĂ©